Над 400 деца пристигат за 14-тото издание на Международен детски хоров фестивал “Осанна във висините!”

Събитието ще се проведе на 13 май 2023 г. от 10:30 ч. в София в храм „Св. Мчца Параскева”

Вход свободен

За четиринадесета поредна година деца от различни краища на България се събират, за да вземат участие в Международния детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни. Тази година над 400 деца и младежи ще се включат в мероприятието, което ще се проведе на 13 май 2023 г. от 10:30 ч. в София в храм „Св. Мчца Параскева”. Събитието е безплатно и има за цел да покаже силата на църковната музика.

Традицията на проекта е събирането на млади хористи на различна възраст и от различни градове на България, които изпълняват православни църковни песнопения и духовни песни.

Четиринадесетото издание на фестивала символизира любов към църковната музика в изпълнение на деца и младежи, които ще пеят за прослава на Бога, молитва и богообщение. След края на концертната част в църквата, всички участници с шествие ще се отправят към площад „Бански“, където пред Регионален исторически музей отново ще пеят заедно на стълбите – в сърцето на София. Децата по традиция ще пуснат балони във въздуха, символизиращи броя на годините на провеждане на фестивала.

„Осанна във висините!“ се организира на 13 май 2023 г. от Фондация „Дарби”, Църковното настоятелство на храм „Св. Параскева” и Софийската Света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски.

В програмата ще участват: Детски хор на БНР, Младежки хор “Стефка Благоева“ – гр. Пловдив, Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей” при Народно читалище „Райко Алексиев – 1947”, Хор при 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” – София, Вокалната група на 54.СУ  “Св. Иван Рилски” – София, Хор „Свети Серафим Софийски“ – от София, Певческа група „Християнче“ при 139 ОУ „Захарий Круша“ – София, Хор на Детска градина „Звездица“ – София – кв. Кремиковци и др.

Партньори на събитието са: МОН, Столична община, Национален дарителски фонд 13 века България, Зоров 91 – Млечни продукти Пършевица, Бачково – изворна вода, Си комерсиал-7.

Този проект се реализира с подкрепата на Миистерството на културата на Р България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *