За първи път телемост свърза София и Осло за концерт по проект „България и Норвегия пеят“

Българският посланик Вера Шатилова – Мицарова аплодира събитието от Скандинавската столица

 

От месеци наред екип на Фондация „Дарби“ в партньорство с норвежката организация Culture break borders работи по проекта „България – Норвегия пеят“. Целта е културен обмен между двете държави, разучаване на песни на двата езика (български и норвежки) и осигуряване на достъп до концерти на публика от по-малки населени места, където събитията са рядкост.

През това лято над 120 български и норвежки деца пътуваха заедно по родните сцени, където изнесоха концерти в Приморскo, Китен, Малко Търново, Хасковски минерални бани, Мало Конаре и Говедарци.

Снощи се проведе концерт посредством телемост – един от финалните етапи в София, който обедини България и Норвегия чрез песен. Няколко български музикални хора и групи пяха от нашата родина, а в същото време директно се предаваше и програма от Осло. Така се проведе първия по рода си телемост, в който взеха участие деца от първи до дванадесети клас.

Красивите гласове на участниците ни пренесоха в една музикална приказка, където звучаха песни от различни жанрове. От българска страна концерта откриха детска вокална група „Пламъче“ с ръководител Пламена Златева, след тях запяха детска вокална група „Сладки пуканки“ при НДД с ръководители Светлана и Емил Струнджеви. Честта да закрият събитието беше за Детския хор на Българското национално радио с диригент Михаела Котева.

От Норвежка страна се включиха – саксофонистът Trygve Seim, китаристът и композитор Frode Barth, както и Детски хор от Foss school от Осло. Специална изненада беше присъствието на посланика на Република България в Норвегия – нейно превъзходителство Вера Шатилова- Мицарова.

Можем да обобщим, че още дълго ще се говори за този културен обмен на музикални практики и запознаване с песенното творчество на двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *