За първи път норвежки хористи пеят „Многая лета” на “Осанна във висините!”

 

На  4 юли 2022 г за пръв път на открита сцена извън София в х-л Хелиос ММЦ в гр. Приморско се проведе Международният детски хоров фестивал “Осанна във висините!”. Неговото 13-то издание, организирано от Фондация „Дарби” и Църковното настоятелство на храм „Св. Mъченица Параскева” – София, с благословението на Негово Светейшество Неофит  – Патриарх Български и Митрополит Софийски и  Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий събра над 120 деца от България и Норвегия. Традицията на проекта е участието на млади хористи на различна възраст, които изпълняват православни църковни песнопения и духовни песни.

Фестивалът бе открит с тъжествен водосвет от Отец Йоан Чикалов – предстоятел  на храм „Св. Мчца Параскева” в София, който е инициатор на фестивала „Осанна във висините” заедно с Управителя на фондация Дарби – г-жа Бистра Илиева и Отец Кирил Попов – диригент и композитор, чиито песни са неделима част от репертоара на  международния детски хоров фестивал!

В програмата взеха участие: Детски хор на БНР, Младежки хор “Стефка Благоева“ – гр. Пловдив, Хор Орфей при МЦ – гр. Хасково, Хор при 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”, „Бодра смяна” при НДД. Тринадесетото издание на фестивала завърши с общи песнопения и „Многолетствие” под диригентството на Отец Кирил Попов. За финала се присъединиха учениците от хора на ФОСС СКУУЛ – Осло, Норвегия.

И тази година хоровете показаха великолепието и силата на църковната музика, изпълнена от деца  и младежи, които пеят за прослава на Бога, молитва и богообщение.

В годините Фестивалът се утвърди като традиционно събитие, което привлича нови участници и публика. От него се инспирираха и надградиха  дейностите по новия проект на фондация „Дарби” – „България – Норвегия пеят!” в партньорство с норвежката организация „Culture Break Borders”.  На 4 юли всички хорове се събраха сцената на ММЦ Приморско, за да се опознаят, да покажат постиженията си в областта на църковно православната музика и да започнат един нов певчески, музикален и културен обмен. С „Осанна във висините!” се сложи началото на хоровия камп и концертно турне по проекта „България – Норвегия пеят!”.
Ето и видео записи на хорове и вокални групи, които бяха поканени и участваха онлайн: https://youtu.be/2mOnmGN68DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *