11-ти Детски международен фестивал „Осанна във висините!“


Фондация „Дарби” и Църковното настоятелство на Катедрален храм „Св. Мчца Параскева” имат удоволствието да Ви представят и  поканят да присъствате на 11-я международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14). През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската Св. Митрополия, Президентството на Република България, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град, НДФ „13 века България” и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.

В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник с участие на училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичен хор „Гаудеамус” гр. Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София, „Слава Русева” – гр. Пазарджик. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” и настоятелството на „Св. Мчца Параскева” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво.

Тази година, 11-тото издание на Фестивала отново ще се проведе в рамките на два дни – 11-12.05.2019 г. Очакваме над 500 броя участници, както и гостуване на детски хор от Република Чехия „IUVENTUS, GAUDE!”  в състав от 48 деца и 6 ръководители.

ПРОГРАМА:

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 11.05.2019

Начало на фестивала: катедрален храм „Св. Мчца Параскева” ул.“Георги С.Раковски“ 58, гр.София, 

11:00 – 11:15  Тържествен водосвет в храм „Св. Мчца Параскева“,

11:15 – 11:30 Откриване на Фестивала и приветствие от официалните лица и от г-жа Бистра Илиева – Управител на Фондация „Дарби“

11:30 – 16:00  Изпълнение на хоровите състави

16:00 – 16:30  Закриване на първи фестивален ден и награждаване на участниците

ВТОРИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 12.05.2019

9:30 – 11:00   Музикално ателие в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“, по време на което участниците ще научат заедно нови песни. Тази година предвиждаме в фестивала да бъде включен светски репертоар, който да се изпълнява извън църковните храмове.

11:00 – 11:45  Шествие: Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий” и паметника на Пресветите братя първоучители Кирил и Методий, СУ „Св. Климент Охридски“ и паметниците на Христо и Евлоги Георгиеви, Народно събрание и паметника на Цар Освободител

12:00 -12:30 Песнопения пред храм-паметник „Св. Ал. Невски” с изпълнение на „Многая лета”

13:00 Финал пред Народен театър „Иван Вазов” – концерт на открито /флаш моб/

19:30 – 20:30 Концерт на детски хор “IUVENTUS, GAUDE!” от Чехия в католическа катедрала „Св. Йосиф” – София, ул. „Княз Борис I” 146, вход свободен.

11-тият международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

В партньорство със:

Столична община, Св. Синод, Софийска Св. Митрополия,

СУ „Св. Климент Охридски”, Национален дворец на децата

Със съдействието на:

Нова Трейд – минерална вода Бачково,

Млечни продукти ЗОРОВ 91,

Екстрапак,

Пен Д’ор – България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *