ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА НА Православен детско-юношески културно-просветен център по проект „Милосърдие чрез познанието 2017 / 2018 г.“

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА НА
Православен детско-юношески  културно-просветен център
по проект
„Милосърдие чрез познанието 2017 / 2018 г.“

          Най – учтиво Ви каним на тържественото откриване на Православен детско-юношески културно-просветен център, който отваря врати за втора поредна година. В съботният ден – 14.10.2017 г. от 10:00 часа ще Ви очакваме в митрополитската катедрала „Света Неделя“.
Откриването ще започне с изпълнение на православни църковни песнопения на Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей“ с диригент г-жа Венеция Караманова и тържествен водосвет. С тържествено слово към записалите се ученици, техните родители и ръководители ще се обърне Председателят на Църковното настоятелство на храма – ставр.ик. Мина Минчев (ръководител на проекта), протойерей Кирил Попов (координатор на проекта) , както и г-жа Бистра Илиева, Управител на Фондация „Дарби“, партньор по проекта.
Проектът „Милосърдие чрез познанието 2017 / 2018 г.“ е проект на Катедрален храм „Света Неделя”, гр. София, който за втора поредна година бе финансиран от фондация „Комунитас” и подкрепен от фондация ”Дарби”. Ръководител на проекта е ставр.ик. Мина Минчев, Предстоятел на Църковното настоятелство на храма.
       Общо тридесет деца ще се обучават в Православния културно – просветен център към Катедрален храм „Света Неделя“ и ще бъдат проведени общо 108 учебни часа по Иконопис, Православни църковни празници и  Църковнославянски песнопения.
Обучители на децата ще бъдат:
         Руска  Тошева – завършила СУ „Св. Климент Охридски“ – Богословски факултет , специалност – Теология, учител по Богословие; Старши учител по религия в столично училище  – обучител по Православни църковни празници;
        Иванка  Бакалова – завършила Художествена академия „Николай Павлович“, гр. София; Старши учител по изобразително изкуство в столично училище – обучител по Иконопис;
Надежда Димитрова – завършила АМТИ – гр. Пловдив;
Старши учител по музика в столично училище и ръководител на хор „Рая” при 20 ОУ „Т. Минков“ – обучител по Църковнославянски песнопения.
      Основната цел на проекта е да продължим да осигуряваме устойчиви познания у подрастващите, свързани с българските традиции, православните празници и православните църковни песнопения. Чрез запознаването с християнските и семейни ценности да изградим възпитание в милосърдие, благотворителност и отговорност у младите хора към обществото. Православният културно–просветен център е място, чиито врати са широко отворени за всички деца, чиито родители желаят да развиват таланта и личността им чрез обучения по иконопис, изучаване на църковнославянски песнопения и запознаване с православните църковни празници. Заложените в проекта дейности целят да се постигне духовното ограмотяване и обогатяване на подрастващите чрез познание на благотворителността и милосърдната дейност. Желанието ни е да научим децата на уважение към духовните и културни ценности и традиции.
       В съвременното динамично общество, става все по-трудно да бъдат съхранявани изконните нравствени ценности и изграждането на морални добродетели у подрастващите. За да съхраним доброто и да опазим нашето бъдеще – децата, трябва да им дадем възможност да се докоснат до миналото. А Православният детско-юношески културно – просветен център чрез своята дейност се явява необходимата връзка с корените и добродетелите на предците ни. Ангажирането на децата със стойностни за тяхното развитие дейности и прояви е един от начините да се преодолеят проблемите на агресия и насилие сред тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *