ПРОВЕДЕ СЕ ДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН РОЖДЕСТВЕНСКИ КОНЦЕРТ „ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА“

За десета поредна година се проведе Благотворителен Рождественски концерт „От деца за  деца”, организиран от Фондация „Дарби” и църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева” в гр. София. На 21.12.2016 г. под купола на храма трепетно посрещнахме най-скъпите ни гости – децата и младежите от Центровете за настаняване от семеен тип 1, 2, 3, 4, 5 и 6 в гр. Ловеч; ЦНСТ 1 и 2 в с. Дрен; ЦНСТ „Здравец“, и „Зорница“, Дневен център за деца с физически увреждания и „Защитено жилище“ в гр. Луковит.
На концерта присъстваха софийски духовници, преподавателите от СУ” Св. Климент Охридски – проф. д-р Божидар Андонов и доц. Нушев от Богословския факултет към СУ, проф.дпн Албена Чавдарова от Факултета по Педагогика на СУ, г-жа Ваня Станчева – старши експерт в РИО София – град, писателят Деян Енев, представители на държавни и граждански организации, ученици и преподаватели от „Дарби колидж“, ученици от НПГПФ – гр. София, представители на Образователна институция ”Дарби”, деца и техните родители, миряни.
Тържеството бе открито с водосвет, предстояван от протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, който поздрави и благослови многобройните присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Към неговите слова се присъедини г-жа Бистра Илиева, Управител на фондация „Дарби”.
Своя първи поздрав към децата в неравностойно положение отправи хор ”Бодра смяна”, с диригент г-н Александър Кочков. След тях на сцената излязоха нашите малки приятели от ДГ 146 „Звездица” – Район Кремиковци, с директор г-жа Липка Николова и ръководители: Стоянка Николова, Цветелина Стойкова, Цветелина Иванова, Лазарина Стоичкова, Галина Борисова, Лидия Андреева. Децата от Детска градина „Звездица“ и техните родители събраха средства и поднесоха подаръци на децата и младежите с увреждания от ЦНСТ 4, 5 и 6 в гр. Ловеч.
Благодарение на дарения и на фондация “Дарби”, в Центровете за настаняване в гр. Ловеч и в с. Дрен бяха сформирани групи за църковно – славянски песнопения. Свой поздрав към всички поднесоха децата и младежите от вокална група към ЦНСТ – Община Ловеч, и техният ръководител г-жа Милена Дафинина, а след тях – вокална група към ЦНСТ 1 и 2 в с. Дрен, с ръководител г-жа Мария Гърбева. От тази есен Катедрален храм „Света Неделя“ откри „Православен детско – юношески културно – просветен център“ с финансовата подкрепа на Фондация “Комунитас”, и подкрепата на Фондация “Дарби”. Децата, посещаващи Православния център,  казаха молитвата „Отче наш“, под ръководството на г-н Даниел Иванов. А за завършек на празничните изпълнения, поздрав отправи и хорът към НГДЕК „Константин Кирил Философ” , с ръководител г-н Даниел Иванов.
Всички изпълнители получиха бурни аплодисменти. След като прекрасните песни изпълниха душите ни и допринесоха за коледното настроение на всички, пристъпихме към най-важното – поднасянето на подаръците на децата и младежите от центровете за настаняване. Грейна усмивка на всяко детско лице. Разговорите с тях бяха много приятни и затрогващи. По-артистичните от тях хванаха сами микрофона и изказаха благодарност на всички ни за вниманието и хубавите подаръци, че ни обичат, и че догодина пак ще дойдат! Подаръците за тези деца, които не присъстваха на концерта, бяха натоварени, както и още много кашони и торби, пълни с  изненади. Преди да си тръгнат, се прегърнахме и си обещахме скоро пак да се видим! Десетки малки ръце ни махаха щастливо! Ето това е най-голямата награда и подаръкът за нас – да ги видим поне за малко така щастливи, доволни и усмихнати!
Благодарим на всички наши партньори и дарители, които не останаха безразлични към каузата ни, и с тяхна помощ успяхме да осигурим електрически уреди, техника, санитарни материали и козметика, дрехи, бельо, обувки, играчки, книги, образователни помагала, както и индивидуални подаръци: ЗОНТА КЛУБ СОФИЯ, НПГПФ – гр. София, Образователна институция “Дарби”, „Виста АВТ” АД, „Феникс 94” ООД, ИК „Анубис-Булвест” ООД, Печатница „Да Ни Ва” ООД, Печатница ”Разград Полиграф” ООД, КК „ТРУД” ООД, „ Алто комюникейшън енд пъблишинг” ООД, „Екстрапак” ООД, „ПЕН Д’ОР” АД, Издателство „Рибка”, „БУЛ – БЕЛ” ЕООД, „Арома” АД, „Чипита България” АД, Издателство „Бард”, „Елдоминвест“ ООД, „Виртуална зона“ ООД, „Победа“ АД, Издателство „Славена“ ООД, Център за Хипербарна кислородна терапия „Хипербарика“, „Млин 97“ АД, „Мултипринт“ ООД. Благодарим и на тези дарители, които пожелаха да останат анономни. Надяваме се, че пак ще се включите в нашите инициативи!
Продължаваме да събираме средства за обучението на децата от центровете за настаняване по пеене, декорация, пластика и рисуване, за да могат да вземат участие в Детския фестивал, който фондация “Дарби” ще организира през месец май, тази година.
Банковата сметка на фондация „ДАРБИ“, по която целево ще се събират средства за нуждите и обучението на децата и младежите е:
IBAN BG26BPBI79401070657101, BIC  BPBIBGSF в лева – Юробанк България
Ние от фондация „Дарби” смятаме, че благотворителността е изява на определена гражданска позиция. Тя е израз на солидарност, съпричастност и готовност за помощ. Тя означава любов към другите и чувство за обща кауза на тези, които участват. Вярваме, че човешката сила и доброта се проявяват най-вече, когато си помагаме едни на други, и най-вече, когато помагаме на хора в нужда. Благодарим Ви!

Отразяване на концерта  – БНТ :  кликни ТУК
Видео и снимки: кликни ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *