Осми детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” 7 – 8 май 2016 г.

         Фондация „Дарби”съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева” организира провеждането на  Осмия детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…”(Мат., 19:14). През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му.
           Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения  се зароди преди седем години. В първото издание през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища, докато през 2013 г. участваха 500 деца от цялата страна. Във Фестивала се включват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково,  Дупница, както и такива известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” при Академията за музикално и танцово изкуство гр.Пловдив, хорът на Немската езикова гимназия, хорът на Националната гимназия за древни езици и култури. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Р. Сърбия.
          Деветото издание на Детския фестивал, по традиция, ще се открие в началото на м. Май. Тази година за първи път събитието ще се проведе в рамките на два дни по– 07-08.05.2016 г., под купола на църквата „Света Параскева”. Желанието ни е отново да превърнем Фестивала в истински празник за участниците, който да остави трайна следа в детските души.

Ден 1-ви: 07.05.2016 г.
10:30 ч. – Откриване на Фестивала в храм „Света Параскева” с тържествена света литургия.
10:50 – 14:30 ч.  – изпълнение на хоровите състави
14:30 – 15:00 ч. – награждаване на участниците и закриване на Фестивала.
17:30 – 19:00  ч. – WORKSHOP „ХорОпознание” в Аулата на СУ
Ден 2-ри: 08.05.2016 г.
09:00 – 12:00 ч.  – „По пътя към храма” – посещение и запознаване със следните духовни обекти: Храм „Св. Мчца Параскева”, църквата „Св. София”, църквата „Св. Николай” и Храм „Александър Невски”

За повече информация и заявка за участие:
тел: 02/931 00 34
foundation_darbi@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *