Национална викторина ”Образование на бъдещето”

Национална викторина ”Образование на бъдещето”



Фондация „Дарби” провежда Национална викторина ”Образование на бъдещето”. Нейната цел е млади хора от различни кътчета на страната да се срещнат помежду си  и в една благородна надпревара, да премерят езиковите си знания, да научат повече за образователните системи по света и да развият презентационни, комуникативни и интердисциплинарни умения, необходими за всеки млад човек.


Фондацията реализира този проект със собствено финансиране и с подкрепата на нейните чуждестранни партньори. С всяка измината година се увеличава броя на участниците  и като отбори и като градове.
С наложената традиция в провеждането на Националната викторина, фондация „ДАРБИ“ всяка учебна годи-на създава поле за изява  на  ученици от цялa България., с цел  подобряване на информираността и компетентността на младите хора.В резултат на тяхната подготовка те развиват стратегически за съвременния човек академични и практически знания и умения.
Състезанието се провежда традиционно на английски език – езикът  на съвременната комуникация. Викторината дава възможност на учениците да:
  • съпоставят  знанията си по езика с тези на връстници от  цялата страна;
  • развиват презентационните си умения и усвояване на техники за успешна  комуникация;
  • развиват професионални, интердисциплинарни умения, във връзка с изучаваните университетски специалности;
  • повишат информираността си, относно Европейските младежки програми за мобилност и обучение през целия живот и програмите за обмен и доброволчество, от които младите хора могат да се възползват;
На 20.03.2015г., се проведе финалното състезание от Националната викторина на английски език „Образование на бъдещето”, организирана от „Дарби”, с подкрепата на Националния дворец на децата и с генералното спонорство на UCLAN University, UK. Партньор на фондация „Дарби” в тази инициатива е и Американския университет в България.  Това е единственото кариерно състезание за гимназисти в страната, включено в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Във викторината тази година участие взеха 28 училища от 24 града на България или общо 112 ученици и над 800 души публика.
Правото да се срещнат на финала си извоюваха 7 училища от цялата страна -победители в регионалните състезания от викторината в: Варна, Бургас, Хасково, София, Плевен и Благоевград, които се проведоха през ноември 2014г.
След много оспорвана надпревара национален победител във викторина „Образование на бъдещето” 2014-2015 стана отборът на  ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Хасково. Те получиха голямата награда на UCLAN university, Великобритания -2-седмичен безплатен езиков курс и осигурен престой на място в университета, както и покана за посещение на Американски университет (България), на разноски на институцията.
Класиралите се на второ място – СОУ „Св. Св Кирил и Методии” -Велинград, също бяха наградени с 2-седмичен безплатен курс по английски език и лятно училище в Brooke House College, Великобритания.
Призовата тройка бе допълнена от 2АЕГ „Т. Джеферсън” – София, които British Council, България награди с безплатно явяване на международен изпит IELTS. Американския университет в България също ги отличи с безплатно посещение и престой в университета в Благоевград.
Четвърто място зае ФСГ „В.Левски” -Добрич, следвана от ПМГ-Ловеч и ЕГ „Акад. Л.Стоянов”-Благоевград, както и ГПАЕ „Г.Милев” – Бургас.
„Дарби” раздаде още много други награди в подкрепа на младите хора на България и тяхното развитие, а именно:
награда едноседмична екскурзия в страната за отбора с най-силна подкрепа -НГХНИ „К.Преславски” -гр. Варна
Награди за най-добра презентация:
ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” -Хасково – безплатно посещение на Холандия и HZ University of Applied Sciences, осигурено от университета
СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ”-Русе – предметни награди от UCLAN University, Великобритания
СОУ „Д.Благоев”-Свищов -предметни награди от EBS Business School, ГерманияЕкипът, който спечели виртуалното състезание „Най-добрият отбор” и събра събра най-много харесвания до 23:59ч. на 19.03.2015г. (включително)  е отборът на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *