Международен детски хоров фестивал за православно църковно песнопение и духовни песни „Осанна във висините” – онлайн!

Международен детски хоров фестивал за православно църковно песнопение и духовни песни „Осанна във висините” – онлайн!

 Специално Предколедно издание на 28 ноември 2020 г. от 10:30 ч.!

 От 2009 г. до сега Фондация „Дарби” съвместно с църковното настоятелство на Катедрален храм „Св. Мчца Параскева” – гр. София провежда Международен детски хоров фестивал за православно църковно песнопение и духовни песни „Осанна във висините!”. Всяка година стотици деца и младежи от България и чужбина се събираха под купола на Софийския храм и радваха аудиторията  с прекрасните си хорови и солови изпълнения. Тази година, поради липсата на възможност, в режим на строги мерки в борбат

 а с Корона вируса  да се подготви и проведе присъствено събитието, Художественият съвет, Управителят – г-жа Бистра Илиева и  екипът на фондация „Дарби” инициирахме специално онлайн Предколедно издание на традиционния и вече добре познат сред участници и публика фестивал.

На онлайн срещата бихме искали да покажем и утвърдим вече постигнатото и заедно  с диригенти, директори и ръководители, деца и младежи да продължим по общия път към нравствено-духовното, културно-творческото и музикално израстване. Радваме се, че в такива трудни времена, любовта към Бога и към ближните ни дава сила да устоим на житейските изпитания, да си дадем вяра и надежда в непреходните човешки стойности и нематериални ценности, които ще останат за бъдещите поколения и след нас.

Благодарим на всички участници, към които се обърнахме и получихме видео материали. Фестивалът не се провежда в православен църковен храм и за това дадохме свобода в избора на песните.  Идеята на  Предколедния фестивал на 28 ноември 2020 г. е да си припомним изпълнения на хорове и солисти от предишни издания на „Осанна във висините”, но същевременно и да се запознаем с интересни аспекти  в работата на колегите по отношение на жанрово разнообразие и музикален подход. Ще видим и чуем хорове, както от първото издание на фестивала преди 12 години, така и участници от последните 1 – 2 години.

За нас е чест и удоволствие да ви поканим да се включите и да бъдете наши виртуални гости, като ползвате този линк:

 

Topic: Онлайн Фестивал „Осанна във висините”

Time: Nov 28, 2020 10:30 Sofia

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/91374448812?pwd=Q1F0ajRpMzIzVkM4VVRhbTMxWXM4QT09

Meeting ID: 913 7444 8812

Passcode: 1234

Dial by your location

        +359 2 492 5688 Bulgaria

        +359 3 257 1633 Bulgaria

Meeting ID: 913 7444 8812

Passcode: 1234

В програмата ще звучат изпълнения на:

Камерна хорова формация „Гласовете на Орфей” при народно читалище  ”Райко Алексиев- 1947”; Хор на 91 НЕГ
„Проф. Константин Гълъбов”; Хор „Бодра смяна” при Националния Дворец на децата; Детски хор “Чисти сърца” при храм „Св. Николай Чудотворец” и ч-ще „Кирил Маджаров -1866г.” –  гр. Смолян; Изпълнение на деца от Младежки център – гр. Хасково; Вокална група „Усмивки” при Средно училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл”  – гр. София; Средношколски хор про СУ „Отец Паисий” – гр. Враца; Детски хор „Орфей” при Младежки център – гр. Хасково; деца от Център за настаняване от семеен тип – гр. Самоков; Вокална група „Славейчета” при ДГ „Изворче – гр. Банкя; Децата от енорийския център „Св.Константин и Елена “ към храм „Успение Богородично“ село Горна Малина; Представителен детски хор „Слава Русева” при Оперетно – симфонично дружество „Маестро Георги Атанасов – гр. Пазарджик; Вокална група „Св. Серафим” –  гр. София; Вокална група при ОУ „Захарий Круша” – София;  Хор „Рая” при 20 ИОУ „Тодор Минков”;  Вокална група при 54 СУ „Св. Иван Рилски” – София; Детски хор на БНР; Академичен смесен хор „Гаудеамус” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.

Ще се излъчи и запис на Музикалното ателие „ХорОпознание”, което традиционно провеждаме на втория фестивален ден в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тази година, то е  специално подготвено от Маестра Венеция Караманова с деца от Детски хор на БНР и може да се гледа непосредствено след хоровите изпълнения.

По време на фестивала на 28.11.2020 г. от 10.20 ч. ще се обяви и старта на  Коледната благотворителна кампания на фондация „Дарби” – „От деца за деца” в полза на децата от ЦНСТ – гр. Самоков и от настанените деца и младежи в Центровете в гр. Луковит.

Надяваме  се на повече хора да ни гледат, да съпреживеят красотата на певческото и хорово изкуство и да се настроят за една по-светла, по щастлива и изпълнена с любов и надежда Коледа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *