Кръгла маса свързана с религиозното образование и възпитание на децата се проведе в Ловеч

Кръгла маса по проблемите на религиозното образование и възпитание се проведе na 30.11.2016 г. в град Ловеч. Инициатори и организатори на събитието бяха Ловчанска св. Митрополия, Община Ловеч и Фондация „Дарби“. За да участват в този изключително важен за българското общество и особено за подрастващите форум бяха дошли, освен духовните лица водени от митрополит Гавриил, също и областният управител на Ловеч, кметът на града, председателят на общинския съвет, заместник кметове, ръководители на държавната и общинската администрация, свързани с образованието, директорите на ловешките училища, учители, читалищни работници и други. Гости на събитието бяха г-жа Бистра Илиева, Управител на фондация „Дарби“ и организатор, проф. Божидар Андонов (Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“), доц. Костадин Нушев (експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП; Богословски ф-т при СУ „Св. Климент Охридски“) и зам. кметът на гр. Петрич г-жа Илияна Попова.

Конференцията бе открита от Високопреосвещения митрополит Гавриил, който във встъпителните си думи подчерта значението на религиозното образование и възпитание, като първоначално средство за изпълнение на основните евангелски заповеди, дадени ни от нашия Господ Иисус Христос – да обикнем първо Бога с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум, а после да възлюбим и ближния си като себе си.
Религията има запазено място във възпитанието на човека като източник на култура, морални правила и мъдрост, каза вчера кметът Корнелия Маринова при откриването на кръгла маса за  религиозното възпитание в Ловеч. И допълни:
 „Съвременните измерения трябва да се осъществяват адекватно на ХХІ век и стандартите на днешното училище. Тук влизат ценности като толерантност и уважение към ценностите, към възгледите и вярванията на всеки. Също и критичен и всеобхватен подход, морално възпитание и практически ориентации за справяне с кризисни ситуации от всякакъв вид.“
  Кметът на гр. Ловеч Корнелия Маринова допълни, че когато говорим за религията, за принципите на християнството, за вярата в Бога, трябва да го правим със сърце и дух, отдадени на идеята и да сме подготвени.
  В дискусията на тема „Религиозното възпитание за нравственото възпитание на децата“ взеха участие отговорните лица за православната просвета. Сред тях бяха Ловчанският митрополит Гавриил, Бистра Илиева от фондация „Дарби“, Илияна Попова, заместник-кмет на Петрич, както и преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от Богословски факултет, като последният бе и модератор. В срещата участваха още областният управител на Област Ловеч Ирина Митева, председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, директори и учители от областта, които имат отношение към темата. С презентации за опита в съответните общини се представиха  зам.-кметът на Петрич Илияна Попова и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Своя опит споделиха отец Любомир Казашки, Наталия Хумбаджиева от СУ „Св. Климент Охридски“ и други. Бяха повдигнати въпроси за важността на връзката живот – вяра, за липсата на учебни програми, помагала и средства, както и за това, че е хубаво БПЦ да дава препоръки кои учители могат да преподават по религия.
Преди началото на самата дискусия ловешка детска група по религиозно възпитание изпя песен за вярата, като изпълнението бе посрещнато с аплодисменти.

Бяха споделени и дискутирани добри и работещи практики от общински ръководства, директори и учители, които до този момент са дали позитивни резултати при работата с децата, и които са много обнадеждаващи на фона на голямата бездуховност, в която днес живеят повечето от учащите се. Кръглата маса продължи три часа и премина изцяло в градивен православен дух, а ползите от нея ще бъдат отчетени в скоро време.

Организатори на събитието са Ловчанска митрополия, Община Ловеч и Фондация „Дарби“, със съдействието на преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“ -Богословския факултет. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *