10-ти юбилеен Международен Детски Фестивал за православянски църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините“

10-ти юбилеен Международен Детски Фестивал за православянски църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините“

Фондация „Дарби”съвместно с Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева” гр. София  и с благословията на Негово Светейшество Патриарх Неофит, отново ще събере през месец май децата на България на Десетия юбилеен Международeн детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!” под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…” (Мат., 19:14). През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия и църковното настоятелство  при ПКСХП „Св. Александър Невски”.

В първото издание на Фестивала през 2009 г. участие взеха 50 деца от софийски училища. Постепенно Фестивалът доби популярност и се утвърди като своеобразен детски празник. Участват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, Дупница, Кнежа, Враца, както и известни хорови формации като Детският хор на БНР, хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей”, Академичния хор „Гаудеамус” гр.Пловдив, хорът на 91 НЕГ и хорът на НГДЕК – гр. София. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. и 2013 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Р. Сърбия, а през 2017 г. участие взеха над 500 деца от 22 хорови формации.

Тази година, по случай 10-тото издание, Фестивалът отново ще се проведе в рамките на два дни – 12 и 13.05.2018 г., но ще бъде надграден с нови и различни активности с идеята да бъде по-тържествен и запомнящ се: с откриване едновременното в три църковни храма; с благотворителната мисия към социални и болнични центрове, където ще се изнесат кратки концерти; с организирането на специална вечер за участниците, като награда за техния труд и отдаденост към този не лек музикален жанр; с продуциране на документален филм-презентация и издаване на брошура за историята на фестивала; с връчване на юбилейни плакети на диригентите и закриване на събитието с внушителен финал с колективното изпълнение на всички деца и младежи пред храм-паметник “Св. Ал. Невски”.

До този момент имаме заявка за участие от около 400 деца и младежи от България и очакваме още да се включат хорови формации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния и Македония.

Патрон на юбилейния 10-ти Международен Детски Фестивал на православните църковни песнопения и духовни песни ще бъде Президента на Република България – г-н Румен Радев.

Провеждането на фестивала за десета поредна година е знак за създадена традиция. През годините доказахме, че събитието се превърна в своеобразен фактор за сближаване, културен обмен и взаимно разбирателство.

Идеята е да продължим да развиваме Фестивала със всяка следваща година, защото важен приоритет в нашата дейност е да поощряваме младежкото творчество, да даваме възможност за развитие на таланта и уменията на подрастващите чрез споделяне на добри европейски практики между участници, диригенти и ръководители. Смятаме, че по този начин ще се промени възприятието към духовните образци в християнското изкуство и ще приобщим все повече детска и младежка публика към тях. Нашата цел е да възпитаваме личности, които да растат със самочувствието на европейски граждани, носещи нашата вековна българска самобитност, и то във времена, когато повсеместно се шири псевдо-културна естетика и бездуховност. Желаем да съхраним автентичната певческа култура на църковнославянската музика и допринесем за поддържане на основната ценност на Европейския съюз –  културното многообразие. Чрез универсалния език на песента ще бъдат отправени посланията, които фестивалът носи – за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции, изграждане на културни мостове между България и останалия свят.

            Децата са бъдещето на всеки народ, те идват на Фестивала да покажат своите умения и талант. Фондация „Дарби” ще продължи да помага на младите хора и да ги насърчава, за да можем всички заедно да съхраним това нематериално културно наследство и да го предадем на бъдещите поколения.

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 12.05.2018

Началото на фестивала едновременно в 3-те храма: катедрален храм „Св. Мчца Параскева”, митрополитски храм „Св. Неделя” и „Св. София” /непосредствено след съботната литургия и със звън на църковните камбани, участници от фестивала поздравят с песен/песни хората събрани в църквите/

10:00 – 10:15  Тържествен водосвет в храм „Св. Мчца Параскева“, ул.“Георги С.Раковски“ 58, гр.София

10:15 – 10:30 Откриване на Фестивала и приветствие от официалните лица и от г-жа Бистра Илиева – Управител на Фондация „Дарби“

10:30 – 16:00  Изпълнение на хоровите състави

16:00 – 16:30  Закриване на първи фестивален ден и награждаване на участниците и ръководителите с дипломи и юбилейни плакети

Посещение на участниците по групи в Регионалния Музей за история на София

18:00 – 20:00 В зала или фоайе в Двореца на децата за около 100-на деца избрани по няколко от съставa –  среща с официални гости, които ще ги поздравят и след това – празнична програма с водещ. Специални гости ще бъдат певците от формация „Светоглас”, които ще поздравят присъстващите с изпълнение на църковно-славянска музика

Допълнителна съпътстваща програма на 12.05.2017 г.:

*  от 11:00 –  11:20 Кратък концерт на част от участниците във Фестивала пред възрастни хора в Дом за стари хора в кв. Зона Б5, ул. „П. Нишавски”, бл. 4

**от 11:00 – 11:20 Кратък концерт на част от участниците във Фестивала пред детска публика в Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” ЕАД, бул. „Акад. Ив. Гешов” 11

*** от 13:30  – 14:00  Кратък концерт на част от участниците във Фестивала в Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи в кв. Люлин, ул. „Крим” 26-28 и ул.”Крим” 30- 30а

ВТОРИ ФЕСТИВАЛЕН ДЕН – 13.05.2018                          

9:30 – 10:30   Музикално ателие в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ с прожекция на филм – презентация за историята на фестивала, награждаване ръководителите на хоровете със специално издание за историята на фестивала, със снимки и теоритично ръководство с нотен репертоар за църковнославянско песнопение – автори: В. Караманова и Кр. Цуцуманова.

10:30 – 11:45  Обиколка: Площада с паметника на Цар Освободител и Народното събрание, паметник на Св. Климент Охридски, Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий” и паметника на Пресветите братя първоучители Кирил и Методий.

12:30 –13:00 Финал пред храм-паметник „ Св. Ал. Невски” с изпълнение на „Многая лета” от всички участници

Ще Ви бъдем благодарни, ако откликнете на нашата нужда от финансова подкрепа за провеждането и развитието и на Фестивала:

Генерален спонсор: 3 000 лв. Вашето лого ще присъства на всички рекламни материали и официални покани, свързани със събитието; анонсиране в прес материали преди събитието; лого на рекламните банери, по време на Фестивала; лого и специално кратко представяне на дейността ви в нашия сайт и Фейсбук страницата ни; обявявяване на компанията като Генерален спонсор по време на Фестивала; кратко приветствие по време на откриването от представител на Вашата компания;  раздаване на Ваши рекламни материали по време на събитието; публикации във вестник „Взор”; друго – по договорка.

Основен спонсор: 1 000 лв. Вашето лого ще присъства на всички рекламни материали и официални покани, свързани със събитието; лого на рекламните банери, по време на Фестивала; ще обявим компанията Ви като наш партньор и спонсор в сайта ни и във Фейсбук страницата ни, както и по време на Фестивала; публикации във вестник „Взор“.

Частичен спонсор: 500 лв. Вашето лого ще присъства на всички рекламни материали и официални покани, свързани със събитието; на рекламните банери, по време на Фестивала; публикация в сайта и Фейсбук страницата ни.

Ако смятате, че можете да отделите друга сума и да се присъедините към нашата инициатива и да ни подкрепите, ще се радваме да се свържете с нас! Ето и банковата сметка на Фондация „Дарби“:

IBAN BG26BPBI79401070657101, BIC  BPBIBGSF в лева Юробанк България. 

Медийни партньори на фондация „Дарби“ са: БНТ, БНР, Радио N-JOY и Дарик радио.

Ще се радваме да бъдете наши гости и заедно да допринесем за имиджа на нашата столица като средище на духовния и културния живот. Да популяризираме творчеството и постиженията на хоровото музикално-изпълнителско изкуство и да стимулираме изявите на солисти и ансамбли. Да предоставим възможност за децата от другите страни да се запознаят с част от българските традиции и култура, българските църкви, музеи, древните и съвременни културни паметници на София.

Наименование на организацията:  Фондация  „ДАРБИ”

Единен идентификационен код: 175212228

Адрес на регистрация: Република България, гр. София, община Триадица, област София – град, пл. „Македония“, ул. „Алабин “ № 2, ет. 1

Седалище и адрес на управление: гр. София – 1000, пл. „Света Неделя“ 4тел.: 02 988 03 40

и-мейл: foundation_darbi@abv.bgfoundation@darbi.eu

Управител: Бистра Илиева

Можете да направите дарение по нашата банкова сметка, с което да изразите цялостна подкрепа към общественополезната дейност на Фондация „Дарби“ или да направите дарение под условие, с което да подкрепите наши конкретни инициативи.
IBAN BG26BPBI79401070657101, BIC  BPBIBGSF в лева Юробанк България.