Фондация „Дарби“ представи резултати от проекта „България-Норвегия пеят!“ на 5 октомври – празник на учителите по света

Универсалният език на музиката сближава деца от две държави

 

Преди година и половина стартира дейност по един мащабен проект, свързан с обмен на добри практики в областта на хоровото и певческо изкуство между България и Норвегия. Този проект събра над 120 деца да пеят заедно по родните сцени, да участват в музикално турне, да научат песни на български и норвежки и да се обединят в името на музиката. На 5 октомври – в световния ден на учителите – бенефициентът представи с гордост и щастие всички свои дейности, чрез които екипът му е допринесъл за успеха на програмата.

„Музиката не е просто изпълнение – тя е обмяна на енергия между артист и публика. На тази основа успяхме „да заразим“ децата от Норвегия с българската магия, която създаваме чрез музиката“, сподели г-жа Бистра Илиева, управител на фондация „Дарби“.

 

Партньорът от Норвегия – Фроде Барт имаше включване в събитието. Популярният норвежки китарист представи свой музикален урок на тема „импровизация“. След като беше в България за лятното турне и концерти по проекта „България – Норвегия пеят!“ и впечатли участници, и гости със соловите си изпълнения на китара, сега председателят на Culture break borders, изпрати специално видеопослание за всички деца, които ще поемат по нелекия път на професионален музикант.

 

Към основните лектори се присъедини и Александър Кочков, дългогодишен диригент на хор „Бодра смяна“. Госпожа Светлана Струнджева, ръководител на детска вокална група „Сладки пуканки“,  също изказа възхищение от този мащабен проект.

 

Участие взе Искра Милкова – Ангелова, сертифициран вокален педагог от Institute for Vocal Advancement (IVA) Californiа. Гласовитата дама е позната на широката аудитория с множеството си певчески изяви, както и като вокален педагог от популярния формат X Factor България. Тя коментира по темата: Влиянието на музикалното образование върху оформяне личността на младите хора. Сподели опит за това как е стигнала до иновативна практика за съхраняване на детския и човешки глас, и вече как работи за обучение на нови ментори в тази насока.

 

Събитието се проведе в Националния дворец на децата, които винаги с радост посрещат и присъстват на хубавите изяви. Преди един месец те отново бяха любезен домакин на едно от най-съществените мероприятия, а именно концертът, излъчван чрез телемост между двете държави.

 

Този документ е създаден да послужи по Проект BGCULTURE-2.001-0029

„България – Норвегия пеят!“

Финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

2014-2021 г.

Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *