Програма

​ В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!” беше предвиден Workshop в Осло, който се проведе от 3 до 6 май 2022 г. В него взеха участие: диригент на „Детски хор на БНР“ – Михаела Котева, диригент на хор „Бодра Смяна“ към НДД Александър Кочков, диригент на Детски хор „Орфей” при ОП „Младежки център” гр. Хасково Елена Цветкова, диригент на „Пловдивските момчета и младежи” към ЦПРЛ ОДК гр. Пловдив Борислава Благоева, диригент и композитор Отец Кирил Попов. Неговите произведения са включени в репертоара на хоровете от България и Норвегия, които ще бъдат изпълнявани по време на лятното пътуващо турне по различни градове в България. С тях присъства и координаторът на проекта за България Албена Тонева. Целта на уъркшопа беше срещи с норвежки колеги, посещение на репетиции, за обмяна на опит в областта на хорово и музикално творчество на Норвегия и България с основна тема „Детската норвежка песен”.
Workshop „Музикален камп“ – преди началото на пътуващото турне в Приморско се предвижда да бъде проведен 4-дневен Workshop за обмен на музикални, певчески и диригентски практики между диригентите, от една страна, и изпълнителите, от друга, съответно от България и Норвегия, в който ще вземат участие диригенти, композитори, солисти, изпълнители, корепетитори – външни експерти и от двете страни. Целта е да се подготвят съвместно хоровите колективи от България и Норвегия, като обменят различни музикални подходи; репетират заедно предварително разчетени български и норвежки песни като подготовка за концертите на предстоящото турне.
Организация и провеждане на младежки музикален фестивал „България- Норвегия пеят!“ Дейността е насочена към постигане целите на проекта, свързани с „подобряване достъпа на младите хора до култура, в т.ч. и на младежи в неравностойно положение и от етнически групи, на местно и регионално ниво в областта на певческото и хоровото изкуство, както и с развитие на публика в различни региони на страната чрез реализиране на поредица от културни събития в рамките на фестивал „България -Норвегия пеят“ в тясно сътрудничество с партньора от Норвегия CULTURE BREAK BORDERS. В рамките на музикалния фестивал, съвместно с партньорската организация по проекта, ще бъде организирано и проведено пътуващо турне в страната, посветено на популяризиране многообразието и богатството на европейското хорово и певческо наследство. Предвижда се реализиране на 8 хорови концерта в различни музикални жанрове, като 3 от тях са в периферните зони на гр. София- кв. Кремиковци, кв. Орландовци, гр. Банкя, и 5 в по-малки населени места от още 4 области на страната, в които ще бъде привлечена различна публика. Като част от стратегията на фондацията за привличане на публика и осигуряване на устойчивост на проекта ще бъдат поканени както да присъстват, така и да участват в концертите аматьорски състави и професионални такива: детски норвежки хор от 20 изпълнители, така и 10 български музикални хора. Идеята е децата и младежите да се приобщят, опазват, съхранят и предават традициите на българската и европейска култура, на музикалното многообразие на Стария континент.
Организиране и провеждане на съвместен концерт между партньорите в проекта чрез теле-мост. Дейността обхваща организиране и провеждане на съвместен българо-норвежки младежки хоров концерт чрез телемост и е финалната част от фестивала „България- Норвегия пеят!“ В концерта ще се включат от страна на България – всичките български хорови формации, участвали в пътуващото турне, които ще изпълняват репертоар от български и норвежки песни в различни стилове и жанрове – класическа музика, джаз, фолклор и др. От страна на Норвегия с включване от Осло ще вземат участие хорът от Норвегия, гостувал в България по време на пътуващото турне, както и други норвежки хорове и популярни солисти, и професионални музиканти. В техния репертоар ще се включат освен норвежки, и български песни. Концертът с българските участници ще се състои в София в подходяща за целта зала, а в Осло норвежкият хор ще бъде изнесен в една от градските катедрали. Предвидена дата за осъществяване на теле-моста (общият концерт) е края на август или началото на септември. Тук няма ограничения за броя на децата в хоровете. Някои диригенти могат да включат допълнителни деца, които не са пътували по страната, по тяхна преценка и желание за изява.