Посещение в ОСЛО

Посещение в ОСЛО

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!” беше предвиден Workshop в Осло, който се проведе от 3 до 6 май 2022 г. В него взеха участие: диригент на „Детски хор на БНР“ – Михаела Котева, диригент на хор „Бодра Смяна“ към НДД Александър Кочков, диригент на Детски хор „Орфей” при ОП „Младежки център” гр. Хасково Елена Цветкова, диригент на „Пловдивските момчета и младежи” към ЦПРЛ ОДК гр. Пловдив Борислава Благоева, диригент и композитор Отец Кирил Попов. Неговите произведения са включени в репертоара на хоровете от България и Норвегия, които ще бъдат изпълнявани по време на лятното пътуващо турне по различни градове в България. С тях присъства и координаторът на проекта за България Албена Тонева. Целта на уъркшопа беше срещи с норвежки колеги, посещение на репетиции, за обмяна на опит в областта на хорово и музикално творчество на Норвегия и България с основна тема „Детската норвежка песен”.

Екипът от експерти беше посрещнат от координатора от Норвежка страна Фроде Барт, който представи интересна и богата програма, свързана с дейностите по проекта.

Още на 3 май нашите представители присъстваха на репетиция на основния хор на Ruseløkka skole в Осло. Екипът беше впечатлен от високото артистично ниво на музикалния хор на норвежките момичета с диригент Anne Karin Sundal Ask. Новостите, които се забелязваха, са по-различното звукоивличане, невероятния музикантски подход към хористите /10 – 17 годишна възраст/. Изпълненията са акапела и диригентът споделя, че не използва пиано при разучаване на песните и по време на репетиции. Стилът на музиката им обединява в едно – новаторството и доразвива традиционното културно и фолклорно певческо наследство на Норвегия.

Втората среща на екипа е с Камерен хор Majorstua с диригент Øystein Fevang. В състава пеят 34 опитни хористи. Българските специалисти чуха голямо разнообразие от гласове, които споделят ентусиазма за създаване на музика – предимно класическата, но също така народни мелодии и джаз. Диригентът Øystein Fevang, който същевременно е диригент на Филхармоничния Хор на Осло, демонстрира висок професионализъм и изключително тънко светоусещане за музициране.

По време на репетицията, под ръководството на диригента – композитор Отец Кирил Попов, хористите разучиха неговата авторска песен „Тело Христово” и тя прозвуча прекрасно в далечното от България място.

На 4 май, програмата на уъркшопа е още по-наситена и градивна. Българите присъстват на репетиция на КОРК /оркестътът на Норвегия/ в зала – студио на Норвежкото радио и телевизия и слушат репетиция на Концерт за виолончело от Дворжак. Гостът, жена – диригент от Тайван, солистът и оркестърът от 54 души доставят огромна наслада с невероятните изпълнения и на други композиции от американски автори. Плътният звук на оркестровия ансамбъл и вдъхновяващата енергия, която се излъчваше от сцената, не на последно място дисциплината и професионализмът на музикантите, оставят незабравимо впечатление и силни емоции в сърцата на българския екип.

Денят продължава с посещение на Foss High School – училище за обучение на деца по музика, танци и драма в Осло. Следва запознанство с диригента на училищния хор Pål Rullestad и присъствие на репетиция на над 50 ученици – хористи, които подготвят репертоар за завършване на учебната година. Децата изпълняват, както традиционна музика с влияние от норвежкия фолклор, така и поп, и авторски песни на ученици от хора.

Норвежкият диригент Pål Rullestad ще пристигне лятото в България за една от дейностите по проект „България и Норвегия пеят!“, а именно – летния хоров камп на Приморско.

Вечерта завършва с посещение на репетиция на Малер Симфония № 3 в концертната зала на филхармонията в Осло. За екипа беше чест да се докоснат до едно от най-великите произведения на композитор на 20-ти век.

На 5 май програмата включва посещение на Frognerparken, в който могат да се видят изумителните фигури и скулптурни ансамбли на великия норвежки скулптор Вигеланд.

Уъркшопът в Осло завършва с присъствие на репетиция на Хор Con Amore в зала на територията на църквата Nordberg. Там се изявиха четиримата студенти – ръководени от големите диригенти Нина Карлсен и Фредрик Отестад /ръководители на най-големия Хор на момчетата в Осло/.

Като обобщение екипът споделя, че посещението в Осло премина много успешно и ползотворно за всички. Диригентите са категорични: „Безценен е опитът, който споделихме. Музикалният обмен, информацията, дружеските и партньорски отношения, които установихме са здрава основа за бъдещите ни съвместни дейности и изяви.“

Този документ е създаден да послужи по Проект BGCULTURE-2.001-0029

България – Норвегия пеят!“

Финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

2014-2021 г.

Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *