Завърши XI Международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!“

Завърши 11-тото издание на Международен детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!“, чието мото са думите Христови: „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене…”, организиран от Фондация „Дарби”, Църковното настоятелство на храм „Св. Мчца Параскева” и Софийска Света митрополия, с благословията на Негово Светейшество Неофит I – Патриарх български и Митрополит Софийски.
Фестивалът се проведе на 11 и 12 май 2019 г. и той се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България,
в партньорство със:
• Светия Синод на Българската православна
• Софийска Света Митрополия
• Столична община
• СУ „Св. Климент Охридски”
• Национален дворец на децата
и със съдействието на:
• Нова трейд –минерална вода Бачково
• Екстрапак
• Млечни продукти Зоров 91
• Пен Д’ор
• Знаме.Бг  https://www.zname.bg
• Консултантска къща „Дарби”
• Британско училище за средно образование „Дарби колидж”
• Английска бизнес гимназия и колеж „Евростандарт”
Тази година фестивалът започна на 11 май след тържествената литургия посветена на Деня на Св. Св. Кирил и Методий в катедрален храм „Св. Мчца Параскева” в София и бе посветен на Пресветите братя. В този ден се отбелязват и 1150 години Успение на Свети Кирил Философ.
В храма беше извършен водосвет от свещениците: Отец Георги и Отец Христо во главе с предстоятеля на църквата Иконом Йоан Чикалов, с участието на хора на храм „Св. Мчца Параскева” – хор „Спасение” под диригентството на Маестра Нели Трошева.
Фестивалът беше открит с поздравителна реч от Управителя на фондация „Дарби” – г-жа Бистра Илиева. Сред официалните гости бяха проф. Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, композиторът Стоян Бабеков, който подари на участниците сборници за деца и юноши със свои композиции в областта на църковнославянското песнопение и духовни песни, Иконом Кирил Попов – председател на художествения съвет, чиито творби са неизменна част от православния църковен репертоар и се изпълняват ежегодно от участниците във фестивала. Имаше специално подготвена изложба от младежи от Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип с увреждания „Здравец” и Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип с увреждания „Зорница” – гр. Луковит. Те дойдоха да участват, като представиха художествени творби, керамични яйца, декоративни пана, картини изработени от природни материали /дърво и камък/ на Великденска и народна тематика. Посетителите имаха възможност да си купят от чудесните сувенири, като остяавяха парични дарения в дарителската кутия в полза на талантливите деца.
Честта да открие фестивалната част с хоровите изпълнения отново имаше Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей” при Народно читалище „Райко Алексиев 1947”, с диригент г-жа Венеция Караманова. Участваха още: «Бодра смяна» при Национален дворец на децата, с диригент Александър Кочков, Вокална група „Усмивки” при СУ УНЗ „Луи Брайл” – София с диригент Стела Манова, Вокална група към Детска градина No: 146 „Звездица“ – кв. Кремиковци, Вокална група „Славейчета“ при Детска Градина No:25 “Изворче” – гр. Банкя с ръководител Атанаска Троянска, Хор: ,,Рая‘‘ при 20 Иновативно основно у-ще „Тодор Минков” – София с диригент Надежда Малинова-Димитрова, Певческа формация „Захарий Круша” при 139 Основно училище „Захарий Круша” с ръководител Екатерина Дочева, Хор при Самоковски манастир „Покров Богородичен” – гр. Самоков с ръководител Игумения Монахиня Пелагия, Вокална група на 54.СУ ”Св. Иван Рилски” – София с диригент Милена Томова, Детски хор при СУ „Отец Паисий „ – гр. Кърджали с диригент Евгения Пейкова, Хор „Свети Серафим Софийски“ към Национално Средно Училище София – гр. София с диригент Анелия Кочева, Представителен детски хор”Слава Русева” при Симфонично-оперетно дружество”Маестро Г.Атанасов” – гр. Пазарджик с диригент Борислава Благоева, Хор на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ – гр. София с диригент Красимира Цуцуманова.
За нас бе голяма чест участието на Хор „Iuventus, Gaude!” от Základní umělecká škola Jablonec nad Nisou – Република Чехия с диригент Томаш Поспишил! Те изпълниха православни църковнославянски песнопения и бяха силно аплодирани от българската публика. Диригентът сподели, че докоснал се веднъж до уникалната музика на Православието, той ще продължи да включва такива песнопения и те ще станат неизменна част от репертоара на чешкия хор. Специален поздрав с няколко изпълнения за фестивала бе изпълнен от 3 –ма възпитаници на Софийската Духовна Семинария, подготвени от техния преподавател по музика Калин Кирилов.
Управителят на фондация „Дарби” – г-жа Бистра Илиева поздрави и връчи букет на Иконом Кирил Попов по случай именния му ден, а от своя страна композиторът и музикантът отправи вдъхновяващо слово към участниците във фестивала. Под негово ръководство и с неговото соло тържествено се изпя „Многая лета” от всички участващи хористи. Това беше един изключително тържествен и вълнуващ завършек на първия фестивален ден.
Вторият ден на фестивала започна на 12 май от 9:30 ч с Музикално ателие „ХорОпознание” в Аулата на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Водещи на workshop-a бяха Венеция Караманова и Красимира Цуцуманова – членове на художествения съвет на фестивала – дами, помогнали с музикантския си опит и талант в развитието му и с блестящите изпълнения на хоровете, които ръководят /”Гласовете на Орфей” и Детски хор на БНР с диригент Маестра Караманова и Хорът на 91 НЕГ „Константин Гълъбов” с диригент Красимира Цуцуманова/. В ателието се включиха част от участниците от първия феастивален ден, включително Хор „Iuventus, Gaude!” от Република Чехия. Много активно участваха и децата от Певческа формация „Захарий Круша” от 139 ОУ „Захарой Круша” с ръководител Екатерина Дочева, които се включват за първи път в фестивала. Бяха научени 2 нови песнопения от всички участници. Музикалното ателие завърши с кратък, но изключително красив концерт на чешкия хор. За всички присъстващи беше много интересно да чуят връстниците си от чужбина и workshop-ът се превърна в истински празник.
След Музикалното Ателие участниците се придвижиха с шествие до градината на Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”, подредиха се по гласове и изпяха научените по време на Ателието песни. Отново с шествие всички стигнаха и се наредиха на стълбите на Катедрален храм Св. Ал. Невски и отново пяха наученото. Финалът на дневната програма на втория ден на фестивала беше пред Народния Театър „Иван Вазов”, където отново пяха заедно, отброиха до 11 – в чест на 11-тото издание на Фестивала и пуснаха балони във въздуха. Вечерта на 12 май. от 19:30 ч., в Католическа Катедрала „Св. Йосиф” беше проведен концерт на Хор „Iuventus, Gaude!”. Концертът бе открит със слово на Отец Ярослав и с кратък поздрав от г-жа Бистра Илиева. На концерта присъства Директорът на Чешкия културен център – г-жа Дагмар Остранска. Прозвучаха изпълнения на Детски хор на БНР с диригент Венеция Караманова, които като домакини на чешките певци поздравиха публиката и гостите си. Концертът продължи с прекрасната хорова музика, интерпретирана от „Iuventus, Gaude!” под диригентството на Томаш Поспишил. Тя завладя сърцата на публиката, която ентусиазирано ръкопляскаше на талантливите деца и техните ръководители. Концертът завърши с общо изпълнение на „Многая лета” изпълнена от Хор „Iuventus, Gaude!” и Детския хор на БНР.
Така протече 11-тото издание на Международния детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!“. Фестивалът отново доказа своята устойчивост и необходимост, като и тази година се превърна във фактор за сближаване на участниците, за културен обмен и разбирателство. Ние всички заедно ще продължаваме да стимулираме детското и младежко творчество и да възпитаваме у подрастващите любов към добродетелите на християнството.