Фондация „Дарби“ завърши успешно проекта „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ“

ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ

Фондация „Дарби“ завърши успешно проекта „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ“ с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Европа 2023. Проектът, номер СОА23-ДГ56-1376/06.06.2023 г., в партньорство със СО район Кремиковци и „Асоциация на екскурзоводите в България“ имаше за цел да покаже една съвременна Европейска столица, горда със своето световно значимо историческо и културно наследство.

„ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“ стартира на 17 септември – прекрасния християнски празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София и на Деня на София в Кремиковски манастир. Манастирът „Св. Георги Победоносец“ има стара история с уникален храм от 1482 г. с древни стенописи, както и по-нов храм, който е привлекателно място за хората от столицата и страната. Гости и участници съпреживяха големия празник – от Светата литургия в храма и тържествения Водосвет, през изпълненията на децата от детска градина „Звездица“, арт ателие и прекрасната фолклорна певческа и танцова програма, подготвена от жителите на район Кремиковци.

Второто събитие на 30.09.2023 г. в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, кв. Горубляне, туристите научиха интересната история на Светото място и се включиха в Музикално ателие и концерт с песнопения в прослава на Бога на хор „Свети Серафим Софийски“ под диригентството на Анелия Кочева.

Следващото събитие от „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“ на 7.10.2023 г. събра гостите в Обрадовския манастир „Свети великомъченик Мина“, за да научат историята му и да се поклонят пред чудодейната икона на Свети великомъченик Мина с молитва за благодат и изцеление.

В Светата обител е издигнат и прекрасният храм „Св. Николай Чудотворец“, в който участниците в проекта „Духовна София пее“ проведоха музикален уъркшоп и имаха възможност да се докоснат до красотата на православната музикална култура, наслаждавайки се на концерта на детски хор „Бодра смяна“ при НДД София с диригент Александър Кочков.

На 14 октомври 2023 г., когато се чества големият християнски празник Света Петка, завършиха дейностите на фондация „Дарби“ по проект „ДУХОВНА СОФИЯ ПЕЕ!“. В храм „Свето Благовещение“ гостите имаха възможност да се включат в Музикалното ателие и да се насладят на изпълненията на ангелогласните малки певци от хор „Бодра смяна“ при НДД – София с диригент Маестро Александър Кочков. Те отново откриха едно ценно духовно съкровище – прекрасната Света обител в ж.к. Дружба 2, с Неделно училище и издание на вестник, както и с първата кухня за социално слаби в България.

Като резултат на дейностите по проекта, екипът на фондация „Дарби“ продуцира документален филм „Духовна София пее!“, който показва интересни аспекти от многоликата ни столица – София, древна и млада. Тя „расте, но не старее“! София – красив град с изключителен културен и духовен потенциал на европейски и световен туристически център!

Филмът беше прожектиран на пресконференция на 10.11.2023 г. /петък/; 11:00 ч. в БТА, на която присъстваха партньори и участници по проекта, гости и журналисти. Г-жа Валерия Пачева от Програма „Европа“ 2023 към Столична община прочете приветствено обръщение от името на г-жа Екатерина Йорданова – председател на програмния съвет.

Бе отчетено, че по нестандартен и иновативен начин екипът на фондация „Дарби“ в партньорство с „Асоциация на екскурзоводите в България“, Район „Кремиковци“ и всички други участници са показали на практика как могат да се представят изключително интересни места в периферията на София. С концерти, музикални и арт ателиета с участието на деца, гостите на столицата бяха съпричастни и емоционално заредени, както от красивата природа, така и от историята и духовната сила на Светите места, които станаха мизансцен на 4 събития – концерти. На тези концерти туристите имаха възможност да се докоснат и да изпитат силното въздействие на църковно православната музика, изпълнена от детски хорове.

След прожекцията на филма изказаха задоволство като участници в проект „Духовна София пее!“: Анелия Кочева – диригент на детски хор „Св. Серафим Софийски“, Николай Миндов – председател на „Асоциация на екскурзоводите в България“, Лилия Постолова от Българската федерация по туризъм, както и журналистката от в-к „Учителско дело“ – Велина Антова.

В обобщение Управителят на фондация „Дарби“ г-жа Бистра Илиева заяви, че и за напред усилията на организацията ще са в посока участието на деца в подобни програми с цел тяхното културно и духовно израстване. Тя покани всички представители на туристическия бранш да се обръщат за съдействие при осъществяване на такива събития, за да превърнем София в силен притегателен център за български и чуждестранни гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *