Кръглата маса организирана от община Петрич и фондация „Дарби” на тема „Религиозното образование – да възпитаваме нравствено нашите деца”

     Петрич стана една от първите общини домакин на кръгла маса на тема „Религиозното образование – да възпитаваме нравствено нашите деца”
     Участие в кръглата маса организирана от община Петрич и фондация „Дарби” взеха общественици, учители, директори на учебни заведения, преподаватели от СУ „Свети Климент Охридски”, представители на местното духовенство. Форумът започна с молитва и приветствие от архиерейският наместник на Петричка духовна околия Ангел Кочев, който определи като благодатна идеята за дискусия по въпроса за въвеждането на предмет Религия в училище. Тя днес имаше за цел да провокира израз на мнения по няколко основни въпроса.
Сред тях – защо да се учи предметът Религия, как да убедим родителите да подкрепят избора на този предмет, как да се преподава предмета Религия и как да се обединят усилията на Българската православна църква, училища и общественост в утвърждаване на християнските ценности посредством различни инициативи? Експертни мнения изразиха проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от Богословски факултет на СУ „Свети Климент Охридски”, проф. дпн Албена Чавдарова от факултета по Педагогика на СУ „Св. Климент Охридски”.
От своя страна председателят на фондация „Дарби” Бистра Илиева каза, че с промените в закона, предметът Религия става ЗИП в училище. Има ангажимент от страна на МОН за отпечатването на учебниците, а учителите по Религия ще получат допълнителна квалификация чрез взаимодействие между образователното министерство и университетите. Отправен беше призив към директорите на учебни заведения в община Петрич да бъдат активни и да организират срещи с родители и местната духовност по отношение на предмета Религия и необходимостта децата да го изучават.
      Преподаватели от Богословския факултет и факултета по Педагогика на СУ „Св. Климент Охридски”, участници в кръглата маса, изразиха мнение, че е уместно това обучение да започва в най-ранна детска възраст. Кметът Димитър Бръчков поздрави участниците в кръглата маса и подчерта, че подобни обсъждания позволяват аргументация на тезите „за” и „против” религията в училище. „Не можем да си позволим да отречем, че християнството възпитава ценности, които формират нравствено издържано поведение.
Въпросът е да се намери балансът между светското образование и религиозното такова”, отбеляза градоначалникът. Представени на кръглата маса в Петрич бяха изводите, направени на национална конференция на тема „Възпитание в българското училище. Изграждане на морални ценности и национална идентичност чрез религиозно образование”.
На конференцията свой представител е имала и община Петрич, която е сред първите отправили покана за провеждането на дискусия на място. Освен това от Богословския факултет подчертаха, че и тази година традиционно се е запазило силното представяне на деца от община Петрич в националния конкурс „Възкресение Христово”. Свои творби са изпратили ученици от гимназия „Пейо Яворов”, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ „Никола Вапцаров” и ЦДГ „Звънче”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *